Publicerat i GEFLE DAGBLAD FREDAG 26 JANUARI 2007
Ur Åke Nyléns tidningsurklipp
Det monumentala bostadshuset Smedjegatan 18 har en trappa som går rakt ut i gatan. Så var många hus i Gävle byggda före den stora stadsbranden 1869.
Husen i Gamla Gefle står, efter utbyggnader, tätare i dag än något halvsekel tillbaka. Det stora trähuset i mitten av detta odaterade Carl Larssson-foto, Smedjegatan 18, har i dag andra byggnader vägg i vägg. På den hitre kortsidan touchar det östra grannhuset numera den vägg där det avlövade trädet syns på bilden. Väster om, det vill säga bortom, nummer 18 syns snedtaket till en dåtida källare, nu garage, och därbakom anas ett staket med en grind. En långsmal fastighet som sträcker sig över kvarterets längd mellan Smedjegatan och den sydliga parallellgatan, Nedre Bergsgatan, hade sin ena ingång här.
Bostadshuset låg inskjutet från Smedjegatan fram till andra hälften av 1970-talet. Dåvarande ägaren, kommunalrådet Ture Edbom (1918-1988), var typograf till yrket och en skicklig konstnär och skribent på lediga stunder. Han lät bygga ut huset fram till Smedjegatan för att få en tecknarstuga. Stadsbibliotekets Kafé Edbom är uppkallat efter denna kulturpersonlighet.
Smedjegatan 18, som cykelbudet just nått fram till på fotot, är en av stadsdelens mest storvulna byggnader. Den låg i stadens utkant när skeppstimmermannen Mattias Westerwijk uppförde den åt sig själv på 1690-talet. Han blev sedan befälhavare på skeppet “Perlan”, byggt i Gävle och år 1702 rekvirerat av kronan för att transportera rekryter från Hälsingland och Västerbotten till Baltikum där de förenade sig med Karl XII:s armé.
Westerwijks hustru överlevde sin man och bodde kvar på gården till sin död 1730. Svärsonen Hans Persson Ask blev ny ägare; även han var skeppstimmerman. I samband med en stadsplanereglering utökades fastigheten vid 1700- talets mitt. Sjöfolk avlöste varann som ägare sedan en kofferdistyr– man (anställd i handelsflottan) Lars Wiklander ropat in fastigheten på auktion 1823.
Under tidigt 1960-tal, när Erik Wickbergs bok “Bland kåkar och gränder på gamla Söder” gavs ut av Gefle Dagblad och kanske ungefär när fotot togs, ägde köpmannen Olof Martin Ferngren gården sedan länge. Han hade efterträtt grosshandlaren J A Wennberg, som sålde ägg och smör på 1920- talet, och skräddarmästaren Oscar Åhman som bodde där på 1930-talet.
Det som i dag är bostad för ett hushåll var, som andra större hus, förr uppdelat på flera smålägenheter. Och just på Söder, i det som i dag kallas Gamla Gefle, bodde påfallande många änkor efter sjökaptener, båtsmän, styrmän, lotsar, “besökare” (tulltjänstemän), segelduksarbetare och andra med sjöfartsanknytning. Men jo, det har funnits smeder också vid Smedjegatan.
Gatan är högre på mitten för att underlätta avrinning. Och gångbanan i mitten, av slätare sten än de knaggliga kullerstenarna, kallas borgmästarstig.
Envåningshuset som skymtar till höger var Matilda Wigzells diversehandel och mjölkmagasin. På höstarna sålde hon knäckäpplen, en hemgjord läckerhet som var mycket populär bland traktens många barn.
Barbro Sollbe
————————————————————————————-
april 02, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be