Ingvars Henricsons foto med saltstänkta kanter- Ulf Kriström

Publicerat i Gefle Dagblad söndag 18 mars 2012

 

Sällskap med anknytning till sjöfart men vilka är de?
Sällskap med anknytning till sjöfart men vilka är de?

 

Greta Öberg gick nog aldrig till sjöss under sitt 95-åriga liv, men några centiliter saltvatten hade hon allt i blodet ändå. Pappa Ferdinand var nämligen sjöman, hade seglat jorden runt som ung pojke och berättade många fantasifulla historier för sin dotter.

 

När Ferdinand träffade sin Teresia och 1913  fick Greta ville han kunna tillbringa mer tid hemma och tog därför anställning som befälhavare – den allra förste – på Gefle Stads isbrytare Pehr Ennes, namngi­ven efter en av stadens rikaste borgare på sin tid.

 

Isbrytaren Pehr Ennes.
Isbrytaren Pehr Ennes.

  

På Pehr Ennes förde Ferdinand befäl över bland andra sin lillebror Anselm, som var maskinist.

 

Ferdinand dog tyvärr redan vid 50 års ålder, efter­lämnande hustru och barn och en vacker sjömanskis­ta som Greta så småningom tog hand om. Den vårda­de hon ömt ända in till sina sista dagar, och hon app­låderade entusiastiskt alla mer eller mindre fåfänga försök att slå vakt om Gävles tradition som hamn- och varvsstad.

 

Hon var till exempel en stor anhängare av Briggen Gerdaprojektet, och det var kanske lika bra att hon 2009 fick lämna jordelivet ett år innan skeppet sål­des till de där bilhandlarna som sedan gjorde sig en hacka på att genast sälja henne vidare.

 

Då Greta dog övertog kusinen Britta, dotter till An­selm, sjömanskistan. Men hon tyckte kanske att den mest stod i vägen, för när den saltstänkte lokalhistori­kern Ingvar Henricson gav ett bud på kofferten så slog hon till.

 

Sjömanskistan som Ingvar Henricson köpte och som tidigare tillhörde Ferdinand Öberg - befälhavare över isbrytaren Pehr Ennes.

 

Ingvar är också nöjd med affären. Han fick inte ba­ra en vacker och klassisk möbel utan också diverse prylar med havsarom – och ett fotografi som gett ho­nom en del att fundera över.

 

Ni ser bilden här ovan. Den föreställer förmodligen medlemmarna i någon sorts förening med sjöfartsan­knytning, för vad skulle livbojen annars där att göra?

 

På denna livboj står det 1918, och inuti den finns bokstäverna D K och under dem står det Å R.

 

Ingvar vet också att fjärde man från vänster i främ­re raden är Ferdinand Öberg själv och att hustrun Te­resia sitter direkt bakom honom.

 

Ungefär i mitten av bilden syns en i det närmaste skallig man med vitt helskägg som måste vara skep­paren och sjömanshusnotarien Carl August Elfstadius (1854-1938). Men alla de övriga är okända. Möjligen är det skepparen Albert Edvard Almgrén (född 1878) som sitter som siste man till höger i främsta raden.

 

Årtalet 1918 är antagligen inte det år då sällskapet poserade framför fotografen. Troligare är att det rör sig om ett jubileum, och i så fall är det sannolikt att bilden togs 1928.

 

Men vem vet?

 

Jo, kanske någon läsare. Vi tar tacksamt emot infor­mation om fler namn och inte minst om föreningen.

 

 

Ulf Kriström

 

 

070-1554372 ulf.kristrom@gd.se

 

———————————————————-

 Kolla även i Gavledragets GÄSTBOK

mars 19, 2012

 

Gå till Startsidan Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson – lisse-lotte@danielson.b

 

 

Scroll to Top