En mycket spännande krönika av ELLEN HAGEN om livet på Gävleborgs slott.
CATHARINA JAGELLONICA(1526 – 1583)
Gift med Johan III.
JOHAN III:s första gemål var troligen i någon mån anledningen till byggandet av Gefleborg, eftersom kungen 1579 i brevet till fogden skriver att han “ändeligen wele hafva en byggnad att wistas uthi” för sig och drottningen, vid deras resor. Då Johan gifte sig med prinsessan Catharina var han hertig av Finland och Gefle var kanske en lämplig överfartsort till och från den svenska kusten. Drottningen följde säkerligen byggnadsplanerna med största intresse, ehuru hon aldrig hann få se slottet färdigt eller bebo detsamma.
Ingen svensk kung, säger forskare, har i så hög grad som Johan III personligen lett sina byggnadsföretag. I planerna, liksom i den omfattande korrespondens de föranledde, kom hans smak och hans insikter i arkitektur till uttryck. Och det är häri som hans estetiskt uppfostrade gemål varit honom till hjälp och stöd och kunnat hänvisa till förebilder, som för henne alltid framställts som de förnämsta.
Catharinas mor, den mycket rika milanesiska furstinnan Bona Sforza, var kung Sigismund I:s drottning. Med henne följde italienska konstnärer och byggmästare till Polen, där den italienska renässansen gjorde sig allt mer gällande. Prinsessan Catharinas smak och stilkänsla hade helt utvecklats i denna riktning och fördes vidare norröver av henne och den stora skara uppvaktande, som efter förmälningen följde henne och Johan till deras residens i Åbo. Sedermera höll Erik XIV dem under fyra år i fängelse på Gripsholm.
Fängelsetornet/griptornet
Efter Eriks död bliven kung fick Johan många tillfällen att låta sitt intresse för konst och arkitektur slå ut i rik blomstring. Därvid blev Catharinas minne förknippat med mångt och mycket av de verk, som hennes make skapade fram på svensk mark, vilket tydligt framgår av det arbete som Humanistiska Vetenskapssamfundet i sin skriftserie låtit utgiva: ”Drottning Catharina Jagellonica och Wasarenässansen.” Även vid valet av konstnärer har hon uppenbart medverkat.
Mer info, källa till nedanstående
Den svenske historiografen Aegidius Girs, född medan drottningen ännu levde, har ägnat henne de minnesorden: ”att henne sörjde icke allenast konungen och deras barn, dem hon i sorg och glädje, häktelse och härlighet varit till hugnad, utan ock hela riket, synnerligen de fattige och beträngde, emot dem hon alltid varit en äkta mild och barmhertig Drottning.”
Catharina slutade sitt liv nio år före sin make, som i Uppsala domkyrka lät ordna ett ståtligt gravkor, ”det Jagellonska”. Ingen annan svensk drottning vilar under en så förnämlig gravvård, som den Johan III lät resa över henne, och där han själv sedermera fick sitt vilorum.
Jagellonska gravkoret i Uppsala domkyrka
Ännu i början av detta sekel ansågs att någon autentisk bild av drottningen icke existerade. För ett par årtionden sedan upptäcktes i Nationalmuseum i Warszawa det porträtt av Catharina Jagellonica som här återgives. Konstnärens namn är Gonzales Cogues. |
Målat år 1562.
S.P.A
——————————
Länkat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.
Pingback: Livet på Gefleborg slott under furstar, hövdingar, fruar under 350 år, del 1 1550-talet till 1719 | Gävledraget