(Foto från 5 maj 1987 av Stefan Tkatjenko)
Publ. i Arbetarbladet 27/12 2016.
I snöstorm och sträng kyla gick oljetankern Thuntank 5 på grund i Gävlebukten och 200 ton olja läckte ut i havet.
I dag är det 30år sedan den stora oljekatastrofen, som påverkade kusten i flera år framåt.
21 decmeber 1986 gick Thuntank 5 på grund på Gråsjälsbådan och blev kvar där till juldagskvällen då hon bogserades till varvet i Karlskrona. Då hade man lyckats tömma fartyget på 4 200 ton olja – 200 läckte ut i Gävlebukten.
Kusterna vid Gävle, Älvkarleby och Tierps kommuner drabbades hårt av oljan, och ett digert saneringsarbete startades direkt. Under julhelgen arbetade ett 50-tal personer med att skopa upp 20-30 ton. Oljan hade drivit in i vikarna vid bland annat Långsand, Billudden, utanför Karlholm och vid Fågelsundet.
Under resten av vintern tog saneringen en paus och återupptogs i början på april. I en artikel från 10 april konstaterar brandförsvarschefen att mängden olja längs kusten är betydligt större än vad man trott.
Saneringen pågick en bit in i juli och i augusti 1987 konstateras att det har kostat en miljon kronor i månaden, totalt drygt fem miljoner. Samtidigt får insatsen toppbetyg av Internationella oljeskadefondens chef i London. ”En av de bästa saneringarna som gjorts världen över!”, står att läsa i Arbetarbladets artikel.
Där konstateras också att Älvkarleby kommun drabbades hårdast av alla, särskilt Billudden. Där fick klapperstenarna tvättas en och en.
Två och ett halvt år efter grundstötningen, i början av juni 1988, åtalades Thuntanks kapten för brott mot sjölagen. Men han friades i Stockholms tingsrätt några månader senare.
Arbetarbladet 27 december 1986. Sex dagar efter att Thuntank 5 gick på grund står faktum klart: En oljekatastrof har inträffat.
Nina Wahlman
———————
Public. av Lisse-Lotte Danielson 2016-12-21 för Gavledraget.com