Publicerat i Gefle Dagblad 1 februari 2007
Från Åke Nyléns tidningsurklipp.
Klickbar bild. FOTO: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM
Kammarrätten gick syn vid ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården. De studerade de rivningshotade byggnaderna både in- och utvändigt. I personalrummet strömmade ljuset in genom det breda fönsterbandet under taket. Men längre ner fanns andra fönster, i ögonhöjd när man satt ner, som gjorde att man kunde se ut mot skogen utanför.
Ska de rivas eller räddas?
Kammarrätten gick syn vid ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården.
GÄVLE: De speciella fönstren, knutarna och husens placering i skogen längst ut vid Gavleån. Kammarrättens ledamöter tog sig en ordentlig titt på de omdiskuterade förråden på Skogskyrkogården.
Kyrkan vill riva husen och fick rätt i länsrätten. Länsstyrelsen vill rädda husen och överklagade till kammarrätten. Vad kammarrätten kommer fram till avslöjas först om ett par veckor.
Någon ny muntlig förhandling behövs inte för att kammarrätten ska kunna ta ställning, anser rättens ordförande Stig Tärnvik. Däremot ville rätten se husen med egna ögon innan beslutet tas.
Därför fick kyrkogårdshefen Göran Arvidsson på onsdagen visa runt i husen som stått tomma sedan 2001 när de nya ekonomibyggnaderna på kyrkogården togs i bruk.
Ett av argumenten när länsrätten sa ja till rivning var att flera detaljer på huset förändrats under åren. Bland annat har flera dörrar bytts.
-Det måste vara de här vippportarna som är bytta? undrade rättens ordförande Stig Tärnvik och Göran Arvidsson bekräftade, medan Ingela Broström från länsstyrelsen inflikade att alla ändringar på byggnaden lätt kan återställas.
Den största byggnaden var tidigare garage och verkstad. I dag förvarar man sten där.
-Vi lägger den här för att den inte ska stjälas. Annars använder vi inte alls de här husen, förklarade Göran Arvidsson.
Det är det breda fönsterbandet runt alla byggnader som är det mest utmärkande för husen. Men både i de två förmanskontoren och i matsalen för kyrkogårdsarbetarna finns också låga fönster i lagom höjd när man sitter ner, som Ingela Broström särskilt pekade på.
-Det här är ett exempel på hur genomtänkta husen är. På utsidan finns glasstavar i hörnen för att det ska se ut som om fönstren fortsätter runt hörnet. Jag har aldrig sett något liknande någon annanstans, sa hon.
De gerade knutarna utan knutbräder och väggarna, som lutar en aning, var andra detaljer som Ingela Broström visade på.
Den stensatta gården mellan byggnaderna var täckt med snö när kammarrätten gjorde syn. Men gårdsplanen kan kyrkogårdsförvaltningen tänka sig att bevara.
-Vi har funderingar på att göra det här till en plats där man kan ha utomhusbegravningar, sa Göran Arvidsson.
BAKGRUND
Ekonomibyggnaderna byggdes 1964
De tre större ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården byggdes 1964 efter ritningar av arkitekten Bernt Nyberg. På 1980- talet uppfördes ett bränsleförråd intill i samma stil. I byggnaderna fanns personalmatsal, omklädningsrum, förmanskontor, garage och verkstad samt förråd.
På 1990-talet började man diskutera rivning. Verkstaden dömdes ut av arbetsmiljöinspektionen. 2001 stod de nya personalbyggnaderna klara. Gävle kyrkliga samfällighet begärde rivningstillstånd 2003.
Länsstyrelsen sa nej till rivning, men kyrkan överklagade till länsrätten som sa ja. Det beslutet överklagades till kammarrätten.
Ingegerd Sörgard
———————–
Publicerat i GD den 28 mars 2009.
———————————————————————-
Publicerat i Gefle Dagblad Onsdag 14 november 2012
Kyrkan söker miljoner till rust
2007 var Kammarrätten och tittade på förråden. För fina för att riva, var slutsatsen, och nu fem år senare har kyrkan sökt pengar för att bevara dem.
Nu ska förråden på Skogskyrkogården räddas. Kyrkan har sökt elva miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för att rusta upp dem.
Förråden användes som arbetslokaler fram till 2001, när de nya ekonomibyggnaderna på kyrkogården togs i bruk, och sedan dess har kyrkan velat riva dem.
Men 2007 sa kammarrätten nej till rivning. Byggnaderna, som ritades av arkitekten Bernt Nyberg, hade så stort kulturhistoriskt värde att de bör bevaras, ansåg domstolen. Kyrkan höll fast vid att rivning var det bästa och gick vidare till regeringsrätten, som dock inte tog upp frågan.
Nu har kyrkogårdschefen Patrik Blomberg något motvilligt sökt kyrkoantikvarisk ersättning för att kunna rusta upp byggnaderna, som farit ganska illa under alla år som de stått tomma.
– Hur man än gör blir det fel, tycker jag. Som skattebetalare kan jag tycka att det är fel att staten ska betala elva miljoner kronor för att rusta upp några hus som inte används. Men att bara låta dem stå och förfalla är inte heller riktigt, säger han.
Kyrkoantikvarisk ersättning utgår enligt kulturminneslagen för kulturhistoriskt motiverade kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. För 2013 fanns 600 miljoner kronor att fördela.
Om förråden får pengar eller inte beslutas av stiftet i september (?).
Ingegerd Sörgard
Byggnader på Skogskyrkogården får inte rivas(Arbetarbladet 31 mars 2009).
Inga pengar till kyrkans förråd
—————————–
November 16 2012
Sammanställt, kompletterat med bilder och länkat av – lisse-lotte@danielson.be