Kemal Görgu, teaterpjäsen En resa med Abraham

 

 

Kemal Görgu – född i Kurdistan och skådespelare sedan barnsben – arbetar just nu med teaterföreställningen och dramat EN RESA MED ABRAHAM vilket framfördes genom NBV – Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhets arrangemang i Gävle 2008-10-28 för att fira KURDISKA DAGAR.

 

Abraham är enligt judisk, kristen och islamisk tro hebréernas stamfader och grundläggare för de monoteistiska abrahamitiska religionerna. Detta kommer sig av att Abraham fick två söner; den ene hette Isak, som föddes av hans fru Sara, israeliternas stamfader. Tillsammans med sin tjänstekvinna Hagar, fick Abraham en son som hette Ismael, som i sin tur blev stamfader åt ismaeliterna.

 

Det är framför allt i Första Moseboken som Abrahams liv skildras. Där sägs att Herren lät honom betrakta stjärnorna, för att visa honom hur talrik hans avkomma skulle bli:

“Och Herren förde honom ut och sade: “Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan! Så talrika skall dina ättlingar bli.”

 

 

 

Abraham offrar Isak.

 

Klicka på nedanstående bilder …. och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild.

 

 

 

Esef Hodovic tackar Kemal! Seyidxan Anter

 

Seyidxan Anter är en av två arrangörer för kurdiska veckan som arrangeras av Gävle kommun, Dal Kurd FF, NBV, tidskriften Sîrwan, Kurdiska rådet, Kulturrum, Kurdiska föreningen i Sandviken, EKSS och Kurdistan Kulturcentrum.

 

Se nedanstående referat i Gefle Dagblad genom att klicka i nedanstående länk

 

Folk & sånt – 30 oktober 2008

Omöjligt att visa i hans hemland

De teckningar som hänger på Stadsbiblioteket just nu är omöjliga att visa i de flesta länder i Mellan­östern. Om någon vågade sig på en sådan utställning i Turkiet, Syrien eller Iran så skulle polisen garanterat slå till. Det är den kurdiska…

 

Klicka även på den kurdiske konstnären Seydas politiska teckningar som man just nu kan se på Gävle stadsbibliotek. Seyda har bott i Sverige sedan 2002 och har nyligen blivit Gävlebo.

 

Kvällen jag såg den Kurdiska teatern var mycket spännande då jag även talade med några i publiken. Det är verkligen givande att lära sig litet om varandras kulturer.

Jag träffade också en kurd för ett par år sedan som gjorde ett mycket starkt intryck på mig. Hon är mycket känd och heterDilsa Demirbag Sten. Jag fotade henne och gjorde en webbsida i april år 2006 enligt denna länk (jag är faktiskt mycket glad åt detta foto). Tyvärr kom jag aldrig i kontakt med henne för att visa bilden….

 

 

Sammanställt och fotat av Lisse-Lotte Danielson

—————————————————————————————————————————————-

Kemal Görgu
är född i byn Oxciyan i Dersim.

En by omfamnad av bergen och dess grönska i Kurdistan. Feernas och andarnas land.

Enligt historiska och religiösa skrifter är landet även profeternas och religionernas vagga, med floderna Tigris och Eufrat som dess livsådror.

Enlig gammal kurdisk sed hade man alltid dörren öppen för långväga gäster som ville övernatta – på väg hem, eller till staden som låg 2 km från byn.
Man blev ledsen om gästen gick förbi ens dörr utan att fråga om gästfrid. Att ha gäster i Kurdistan är väldigt viktigt och ärorikt, man bjuder till den bästa sovplatsen, och all den mat och dryck man har.

 

Då kunde man utväxla ovärderliga nyheter, och information om allt mellan himmel och jord.

 

Ett av mina första minnen var då jag för första gången mötte ett nytt språk som jag tidigare hade hört men aldrig tagit till mig.

En natt när jag var hos min farbor i staden Dep och låg i sängen och lyssnade när mina kusiner pratade med varandra. De talade det nya språket. Jag försökte härma dem.

Det var här för första gången jag förstod att jag hade ett annat språk, att jag tillhörde en annan kultur. Det var här jag lade den första stenen i det andra språket, som senare kom att bli det språk som blev min legala undervisning och kommunikationsspråk, medan kurdiskan, mitt modersmål, blev det gömda och förbjudna språket

 


Kemal Görgü

Ringstedsgatan 49
164 48 KISTA

Mobil:070-5401784

E-post: info@kemal.nu

—————————————————————————————-

Scroll to Top