Publicerat i Gefle Dagblad 24/10 1985.
Från Åke Nyléns tidningsurklipp.
RIVA FULA HUS.
I Onsdags, den 23 oktober 1985, kunde vi läsa i Gävles båda lokaltidningar att Gävles fulaste hus rivits på Brynäsgatan 13. Därigenom har ett av de tydligaste och bästa exemplen på ett bostadshus i funktionalistisk stil som finns i Sverige försvunnit.
En egendomlighet med funkisen (funktionalismen) är att de finns så få renodlade exempel på stilen trots att den helt dominerat byggandet i 50 år. Det finns ett fåtal exempel som brukar lyftas fram. Till exempel Hjorthagen och Kvarnholmen i Stockholmstrakten.
Från landsorten hämtas inte exempel. I Gävle fanns ett som var jämbördigt Stockholmshusen. Det borde ha sparats för Gävles och landets skull.
Det är stor skada att huset inte kunde sparas. Kanske såg det för vanvårdat ut — kanske beror det på att funktionalismen och byggandet inte erkänns som den kulturyttring de faktiskt är. Det har tyvärr inte varit någon debatt om de frågorna. Byggnader måste vara mycket gamla eller spektakulära för att väcka intresse i dag. Ses byggandet så enkelt? Det finns byggnader som är värda att behållas även av andra skäl.
Olof Hirn
Funkis — ett ideologiskt byggande
Funktionalismen — “funkisen” — slog igenom i Sverige i och med Stockholmsutställningen 1930. Förebilderna hade hämtats från Tyskland. Schweizaren le Courbusier är stilens internationellt mest namnkunnige arkitekt. Den nu aktuelle Gunnar Asplund är exempel på en svensk företrädare av internationellt format.
Funktionalismen är en rörelse inom byggandet med en stark ideologisk prägel. Det svenska bostadsbyggandet har en gemensam historia med funktionalismen. Funktionalismen propagerade för och anvisade också lösningarna för ett demokratiskt byggande — ett byggande för alla för att tillgodose människans behov. Medlet var det standardiserade, industriella byggandet. Av detta följde utvecklandet av en arkitekturstil — funkisen.
Funkisen som stil kännetecknas av saklighet och rationalitet. Utformningen följer behoven — “Form follows function“. Le Courbusier såg bostaden som en maskin att bo i. Funkisen tillåter inga åthävor — inga dekorationer.
Ofta kännetecknas funkisens bostadshus av att de är mycket smala för att dagsljuset skall nå in överallt. Stora fönster är ett annat tecken. Perspektivfönstret har kanske blivit funkisens folkkäraste attribut.
Goda och rationella kök och hygienutrymmen, badrum med fönster till exempel, anses som mycket viktiga. Altaner och balkonger som inte är dekorationer lanserades. Platta tak, eller tak med litet fall och pulpettak tillhör formförrådet. En ljus färgskala är också utmärkande för funkisen som arkitektstil.
I dag håller funktionalismen på att avlösas som stil av något annat. Därmed är funkis- stilen historisk och ska alltså räknas in i kulturhistorien.
Olof Hirn
——————————–
November 5 2012
Sammanställt och änkat av – lisse-lotte@danielson.be