Publicerat i Gefle Dagblad 10/5 1985.
Från Åke Nyléns tidningsurklipp.
Klicka på bilderna för att göra dem större .
Folkskolan i Gävle, sådan jag minns den från min tid som lärare, när seklet var ungt, får mig att tänka på Johan Ludvig Runebergs ord om Lotta Svärd: Något tålte hon skrattas år, men mera hedras ändå.
Det var år 1926, när jag som tjugoåring blev lärare för 34 pojkar i årskurs 5 Östra skolan. En stor klass med dagens mått mätt. En nåd att stilla bedja om, när många lärare inom folkskolan hade upp mot 40 elever.
Klass 5 gossar östra skolan läsåret 1926/27. Lärare är George Björklund.
Mycket hade förändrats i vår stad, sedan jag själv satt på skolbänken. Men inom folkskolan tycktes tiden ha stått stilla. Jag mötte samma gamla skolhus, samma klassrum där lärarna satt förskansade bakom höga katedrar och samma trista och blåsiga skolgårdar med utedass i fantasifulla byggnadsstilar.
Efter ruschen i slutet av förra seklet, då en mängd skolor uppfördes, hade utvecklingen avstannat. Brynässkolan, flaggskeppet, blev det sista skolbygget, invigt 1905 med högtidstal och barnkör, som sjöng “Börja allt med Herren Gud”. Ett världskrig kom emellan och satte stopp för fortsatt framåtskridande.
I denna skolmiljö mötte jag en lärarkår, där många var av den gamla stammen, lärarprofiler av den typ jag lärde känna redan som skolpojke. Åldersskillnaden mellan de unga, nyutbildade lärarna och de äldre var påfallande stor. Skolan var en hierarki, där man höll strängt på rangordningen. En ung lärare duade inte utan vidare en äldre kollega, i varje fall inte gamla lärarinnor, som sällan beviljade en ung manlig kollega den nåden.
Tillsyningslärarna — det hette så på den tiden — regerade som små potentater på sina skolor och höll ordning på både elever och lärare. Lars Nordman, en vältalig herre med stor pondus, hade just tagit befälet över Södra skolan. Han kom att inta en framskjutande ställning som kommunalpolitiker och blev stadsfullmäktiges vice ordförande. Vid sidan av sin tjänst var han föreståndare för Rettigs barnhem. Han undervisade under hela sin 41-åriga lärartid i samma klassrum i Södra skolan. Något av ett rekord.
Pojkarna i skolköket. En syn som väckte uppseende på 40-talet. Sådan undervisning förekom bland annat i Strömsbro skola med Nina Källberg som lärare. Bilderna är hämtade därifrån.
I Stora Brynässkolan hade Wilhelm Ahlin nyligen tillträtt tjänsten som tillsyningslärare. Jag hade lärt känna honom redan under min skolpojkstid, då han var ung lärare vid skolan och jag gick där i “första folk” för Maria Öberg. Nu tillhörde han de äldsta inom kåren. Han var en förgrundsfigur inom stadens musikliv och som förste tenor en stöttepelare i musiksällskapet Concordia.
Erik Persson och jag kom samtidigt till Östra skolan, han som tillsynslärare efter att tidigare ha varit föreståndare för kommunens skyddshem för pojkar i Engesberg. Han förestod även Gävle missionsförsamling som en sentida arvtagare till P.P. Waldenström. Det var mycket vanligt, att de äldre inom kåren hade omfattande intressen även utanför skolan.
Inom kåren fanns det många, som kämpade om den manliga huvudrollen, men bara en som obestridd kreerade rollen som “Leading lady”, nämligen Jenny Wahlman. Hon anställdes redan 1905 vid Gävle folkskolor och tjänstgjorde hela sin lärartid vid Brynässkolan. Hon tog livligt del i folkskolans föreningsväsen, tillhörde under många år centralstyrelsen för Sveriges allmänna folkskollärarförening och representerade föreningen vid många internationella kongresser. Hon var en skicklig pedagog och hedrades med Gävle stads förtjänstmedalj. Gamla brynäsbor minns säkert henne.
Till de äldsta inom kåren hörde även Werner Lundgren, som anställdes i Gävle 1904 och undervisade i Brynässkolan och Södra skolan. Han var känd och uppskattad för sin humoristiska läggning och för sitt stora musikaliska kunnande och även för sin förmåga att få pli på skolpojkar. Han svängde taktpinnen i Allmänna sången och Sångarförbundet, var organist i Sjömanskyrkan, vice ordförande i Concordia och musikanmälare i dagspressen. Till hans många begivenheter hörde att i slutna sällskap spela på såg och sjunga sorgesamma visor.
En annan äldre kollega, som jag har i livligt minne, var Karl George Nordin, som undervisade i Östra skolan, när jag kom dit. Han blev sedermera skolans tillsyningslärare. Han var en färgstark personlighet, en lärare av format. Gamla gävlebor minns säkert de utfärder till kulturhistoriska sevärdheter i Gästrikland och Uppland, som han ledde. Sevärdheterna skildrade han i en serie artiklar i Gefle Dagblad och utgav den sedan i bokform under titlarna Strövtåg i Gästrikland och Strövtåg i Norduppland. Böckerna ingår i Gefle Dagblads hembygdsbibliotek och rekommenderas alla hembygdsintresserade.
Högt över både lärare och tillsyningslärare stod folkskolinspektören. Han hette Karl Gustaf Amandus Nordlander, gemenligen kallan Amandus, och var filosifie doktor i semitiska språk. Han hade disputerat över avhandlingen “Die Inschrift des König Mesa von Moab”, vilket inte hindrade att han blev en skicklig skolchef. Han var den sista i raden av folkskolinspektörer i Gävle med rätt att bära doktorshatt, en omstridd symbol i våra dagar.
Närmast folkskoleinspektören i rang stod enligt mångas mening skolkamrern, som hette Jarl Joachimsson. Han lämnade varje månad personligen ut lönekuverten till folkskolans ca 150 lärare, som tackade tog emot. Det skedde på folkskolexpeditionen, som låg i Rettigska huset, Södra Kungsgatan 1, numera rivet. Expeditionen flyttade 1932 till Norra Köpmangatan 5.
På folkskolexpeditionen fanns en kassörska vid namn Ingeborg Höög, ett levande dataregister, uppskattad alla för sitt stora kunnande och sin hjälpsamhet. Där fanns även en vaktmästare, som enligt statuterna skulle vara “skrivkunnig“. Han fungerade bland annat som skolpolis och hämtade skolkande elever skolan. Större än så var inte skolförvaltningen på den tiden.
Vid läsårets slut hölls lagstadgat sammanträde med folkskolestyrelsen, folkskoleinspektör och lärarkår. Då vältalade skolstyrelsens ordförade och avtackade avgående lärare. Då drabbad även de stora andarna inom kåren samman i diskussioner om aktuella pedagogiska problem. Yngre lärare förväntades sitta som vid Gamaliels fötter och lyssna till ständigt samma debattörer.
Religionen och kyrkan hade fortfarande kvar något av sitt gamla grepp om folkskolan. Hälften av skolstyrelsens ledamöter valdes av kyrkostämman. Kyrkoherden — det fanns bara en sådan i Gävle på den tiden — var självskriven ledamot. År 1930 upphörde kyrkostämmans rätt att välja skolstyrelseledamöter och folkskolan lades helt under den borgerliga kommunen. En av den nya tiden män, chefredaktören för Arbetarbladet N.S. Norling, blev skolstyrelsens ordförande och fungerade som sådan i många år.
Året innan jag tillträdde min tjänst hade en ny läroplan antagits för Gävle folkskolor. Den hade ännu inte hunnit sätta djupare spår i undervisningen. Till det mera påtagliga hörde att katekesen försvunnit som lärobok och att undervisningen i kristendomskunskap avkortats med ett par veckotimmar. Men bruset från orgelmusik och psalmsång fyllde alltjämt skolorna på mornarna, då klasserna började dagens arbete med morgonbön.
När pojkarna kom i målbrottet, lät det som indianbegravning, sa Werner Lundgren som hade organist- och kyrkosångarexamen och visste besked.
En lärare hade på den tiden mycket att bestyra, som måste te sig främmande för dagens pedagoger. Han skulle till exempel låna ut skor till behövande elever.
I Östra skolans materialrum fanns, när jag kom dit, ett skåp som luktade pyton. Där förvarades skolans skor, som gick i arv från generation till generation. Eleverna utprovade dem under lärarens uppsikt för att finna lämplig storlek, vilket kunde vara nog så besvärligt. Modellen vållad däremot inga bekymmer. Den var konstant.
Till lärarens åliggande hörde även att efter fastställt schema följa klassen till Murénska badhuset eller Brynässkolans badanläggning för obligatorisk tvagning. Över dessa skolbad fördes noggrann statistik. Förhållandet mellan antalet badande elever och i skolan närvarande angavs i folkskolans tryckta årsberättelse med en noggrannhet på en hundradels procent. Ett exaktare mått på renligheten bland skolbarn torde inte ens Statistiska Centralbyrån kunna prestera.
Filmförevisning var ett uppskattat inslag i skolarbetet. Skolornas filmprojektorer, tekniska vidunder för 35 mm stumfilm, stod uppställda i klassrum eller andra skollokaler och sköttes i regel av skolvaktmästarna. Man såg “Med torskfiskare vid Lofoten”, “Risodling i Spanien”, “Slottet i Versailles” och andra föga upphetsande skolfilmer, vilkas pedagogiska värde ofta kunde starkt ifrågasättas. Men de skänkte läraren möjlighet till en stunds stilla kontemplation.
1929 gjorde skolradion sitt intåg i Gävle folkskolor. Då utrustades Brynässkolans naturkunnighetssal med en trerörs radiomottagare av märket Baltic, försedd med hörlurar, som enligt beskrivningen var av “god beskaffenhet”. Två till tre dagar i veckan fick eleverna gruppvis lyssna till föredrag av framstående fackmän och pedagoger, vilket dock enligt en del lärares utsago var “svårfattligt” för eleverna.
En skolepok, som i mycket inneburit ett stillastående, gick mot sitt slut. En ny tog sin början under 30-talet. Nya undervisningsmetoder och nya pedagogiska hjälpmedel prövades, som avsåg att stimulera eleverna till självverksamhet.
Aktivitetspedagogik blev lösenordet. En ny lärargeneration var på marsch med nya lärar profiler.
Skolbibliotek inrättades och fick en central plats i skolarbetet. I Lilla Islandsskolans vindsvåning inrymdes 1932 ett bibliotek för folkskolans elever, där utlåning bedrevs under kvällstid i skolans egen regi. Att behovet av ett barnbibliotek var stort framgick av de väldiga låntagarköer, som stundom ringlade sig långt ut på gatan. Stadsbiblioteket hade vid denna tid ännu inte fått någon barnavdelning.
Lilla Islandsskolan.
I skolbiblioteket anordnades även “läsrumskvällar” och där bedrevs undervisning i böckers bruk, något som på den tiden väckte stor uppmärksamhet. Efter hand inrättades bibliotekslokaler även i andra skolor, bland annat i Brynässkolan, där Helfrid Olenius var en skicklig och populär bibliotekarie.
Den gamla skolgymnastiken, som länge bedrivits i stelbenta former, fick vika för mer rytmiska och lustbetonade övningar. Henry Stenman, som då var lärare i Brynässkolan, blev med sina “Stenmanspojkar” en av föregångsmännen. På Strömvallen anordnades årligen stora idrottstävlingar för folkskolans elever med lärarna som funktionärer. Allan Jerbo, även han lärare i Brynässkolan, vitaliserade sång- och musikundervisningen och samlade skolornas körer till bejublade uppvisningar likt dagens Kjell Lönnå.
Folkskolans idrottstävlingar på Strömvallen på 30-talet. Bild från starten för 60 meter. Starter med flaggan i hand är Karl Georg Nordin. Pojkarna är bland annat från Kastets skola.
Gävle fick 1931 en ny folkskoleinspektör, Gustaf Emanuel Lundén, som kom att betyda mycket för den förnyelse av undervisningen inom folkskolan, som ägde rum under 30- och 40-talen. En förnyelse som manifesterades i en stor och uppmärksammad skolutställning i Gävle museum den 31 maj—8 juni 1942 i samband med firandet av folkskolans 100-årsjubileum. Skolbyggandet gick däremot trögt. Nynässkolan uppfördes, men i övrigt nöjde man sig med att lappa och laga och utreda behovet av nya skolor.
1940 uppdelades Gävle i överlärardistrikt, där överlärare närmast under folkskoleinspektören svarade för skolledningen. Bland de första överlärarna blev Hildur Nygren, syster till Furuviksparkens skapare, den namnkunnigaste. Hon anställdes vid Gävle folkskolor 1918, blev tillsyningslärare i Stora Islandsskolan efter Eva Brink och sedan överlärare för norra distriktet i den centrala staden. 1947 utnämndes hon till undervisningsråd.
Hon var politiskt aktiv och tillhörde stadsfullmäktige i Gävle samt riksdagens andra kammare och konstitutionsutskott. 1951 blev hon Sveriges första kvinnliga ecklesiastikminister.
Albert Lövgren, även han en välkänd lärarprofil på sin tid, blev överlärare i södra distriktet med en placering i Stora Brynässkolan. Efraim Bohlin, välbekant för många, blev överlärare i Kastet-Bomhusområdet. Strömsbro, Stig och Bönan bildade eget överlärardistrikt 1945.
En skolbyggnadsrush likt den vid sekelskiftet tog sin början, när Folke Brodow blev folkskoleinspektör 1949. Bygga var hans högsta lust, skulle man efter känd förebild kunna säga om honom. Under hans tid som kommunal folkskoleinspektör och sedermera skoldirektör uppfördes många skolbyggnader i Gävle, bland dem Solängsskolan, som blev det nya flaggskeppet.
Men medaljen hade sin baksida. De små skolhusens tid var förbi och mastodontskolorna kom i deras ställe med alla problem, som det medförde för eleverna. Administrationen växte och i takt med den byråkratiseringen. Namnet “folkskola” föll i glömska och utbyttes mot den formella beteckningen “det obligatoriska skolväsendet”.
Genom 1950 års riksdagsbeslut om nya riktlinjer för skolväsendet kom 50-talet att präglas av en omfattande försöksverksamhet med nioårig så kallad enhetsskola, som var avsedd att ersätta folkskolan, realskolan och till viss del den kommunala flickskolan. Det ledde till en segdragen och stundom häftig debatt om den nya skolformens förtjänster jämförda med realskolans, vilket till slut blev en fråga om politiska och inte pedagogiska ställningstaganden.
Turbulensen, för att använda dagens modeord, pågick till 1962, då försöksverksamheten upphörde och riksdagen beslöt om obligatorisk övergång till den nya skolan, som döptes till grundskolan.
GEORG BJÖRKLUND
Se även Brynäs vid 1900-talets början.
Se även: Skarprättargården på Söder – en myt.
——————————–
November 2 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be
Pingback: Brynäs vid 1900-talets början – av Georg Björklund | Gävledraget
Pingback: SKARPRÄTTARGÅRDEN på Söder, en myt – av Georg Björklund | Gävledraget