“Gävlevandringar med Folke
av Folke Löfgren och Barbro Sollbe”
Gamla Grand, Kyrkogatan 28.
NORR, ÖSTER OM ESPLANADEN
Huvudingången till det som en gång var Grand Hotell ligger på Kyrkogatan. Hotellet byggdes till 1901 års utställning och arkitekten hette Ture Stenberg. Färg sätter färg på tillvaron, kan man säga, då man i dag ser på porten. För några år sedan såg porten rätt så anskrämlig ut. Hela huset har restaurerats på ett fint sätt.
Portens pilastrar går väl ihop med börshusets pelare snett emot Grands entré. Vid sekelskiftet var Grand landsortens förnämligaste hotell. På hotellet bjöds på affärsluncher och middagar i lyxinredda matsalar. Här kunde de som hade möjlighet verkligen frossa i överflöd och bekvämlighet.
I Grands båda flyglar — rummen längst söderut med balkonger mot ån — låg bröllopssviterna. Varje bröllopssvit bestod av ett stort sovrum med dubbelsängar, ett förrum eller mottagningsrum, vackert möblerat, och ett stort badrum som i dag nästan skulle trotsa all beskrivning. Badkar i marmor, dusch, wc, bidé och badlakan som hängde på en ställning i glänsande metall. Genom ställningen flöt värmeledningsvattnet, så badlakanen var alltid varma.
Det var inte endast de förmögna som passerade portarna. I foajén, i hissen och i portierlogen fanns 14—16-åriga pojkar i skräddarsydda uniformer med blanka knappar. Uniformsvästarna satt som gjutna på kroppen och på huvudet hade de runda hattar med ett band under hakan. Pojkarna kallades för piccolos. Många gjorde karriär i restaurangbranschen. En av pojkarna hade marskalkstaven i sin ränsel. Han visste vad han ville. Han avancerade inom tre olika yrken och inom alla tre gjorde han karriär, men så var hans far en gång i tiden stadens första ridande polisoch van att göra karriär även i sitt arbete. Den forna piccolon finns fortfarande kvar i staden (1988).
En piccolo stod gästerna till tjänst med att bära bagage, uträtta ärenden, köra hissarna med mera. Dessutom fanns det nere vid centralstationen vaktmästare från hotellet med vegamössa och skärm på vilket det stod Grand Hotell. Det var den tidens service.
En av hotellets ägare började som rockvaktmästare i staden. Med tiden köpte han Grand Hotell, blev polsk konsul och medlem i flera styrelser inom näringslivet.
Skridskoåkning utanför Frimurarhuset (längst tv) och Grand Hotell, 1910-1920-talet. För att det inte skulle bli sprickor i isen på skridskobanan, den inhägnade delen av Gavleån, sågades en ränna upp runt om hela banan. Skridskoåkarna tog sig över rännan på en stege. Den låga byggnaden vid träden på åns bortre strand är en värmestuga.
Foto: Gävle kommuns centralarkiv.
Gamla Grand
Gefle Dagblad 21 december 1983
“Som skolpojke sprang jag mycket och ofta där i trappor, korridorer, salar och alla ekonomiutrymmen, eftersom min fader Louis var köksmästare där från 1923 till dess hotellet stängdes. Då mina föräldrar och jag flyttade från Stockholm till Gävle, ägdes hotellet av direktör J Edberg, som sedan sålde det till Oscar Zedrén. Tänk, på den tiden gavs det fortfarande storslagna middagar. Min fader, som uppskattade mycket att få göra vackra maträtter i gammal, fransk kulinarisk stil, hade möjligheter att, med det stora kökets resurser, veckor i förväg förbereda dessa evenemang. Dessa rätter presenterades sedan, vederbörligen beundrade, inför galamiddagarnas gäster i närvaro av min fader som var iklädd nystärkta, vita kökskläder. Allt fotograferades och blev ibland också infört i Gefle-Posten eller Norrlands-posten.
Då jag efter fullbordad utbildning återkom till Gävle, hade jag i egenskap av fastighetsdirektör bl a ansvaret för det då såsom kontorshus omgjorda hotellet. Gävle stad hyrde nämligen komplexet, som tyvärr var svårt åtgånget efter krigsåren.”
Så berättar förre gävlepojken Louis Campanello 1986, i ett brev från hemstaden Göteborg. Foto av ljuskronan från Gamla Grand förmedlar något av hotellets glans. Mer om Louis Campanello.
Foto: Gefle Dagblad.
Gamla Grand och den nu rivna Centralbron med gjutjärnslyktor — en träbro på järnstomme, med uppböjda trottoarer. Gamla gävlebor minns det speciella ljud som uppstod när hästarna kom körande över broplankorna.
1982-83 renoverades Gamla Grand, som nu rymmer kontor, försäljnings- och föreningslokaler samt ateljéer. Innanför de stora välvda fönstren strax ovanför markplanet (en gång paradmatsalen) spelas teater, och på samma våningsplan har hotellets gamla Pelarkafé blivit festvåning
Foto (odaterat): Gefle Dagblad
Källa: Gävlevandringar med Folke av
Folke Löfgren och Barbro Sollbe.
———————————–
Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.