Publicerat i Arbetarbladet 3/10-2014.
Seyda kommenterar Syrien
Satirtecknaren Seyda från Syrien, bosatt i Gävle, kommenterar situationen i hemlandet i sina bilder. Seyda har haft utställningar, bland annat på biblioteken i Gävle och Tierp. Här publicerar kultursidan en av hans senaste teckningar.
“Många syrier drömmer om att ta sig till Sverige och tryggheten. En resa som är väldigt farlig och som inte alltid slutar lyckligt.”
ILLUSTRATION: SEYDA
——————————
Kurden Seydas politiska teckningar visas på Länsbiblioteket i Gävle under
Kurdiska veckan i slutet av oktober – och början av november 2008.
—————————————————————————–
≈
Se nedanstående referat i Gefle Dagblad genom att klicka i nedanstående länk
Klicka på nedanstående bilder …. och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild.
Demonstration. Den nakna sanningen. En Generals CV.
Existensens kamp. Härskarens te. Intellektuell.
Mutation. Olivkvist. Passa er! Pistol.
Pressens styrka. Pressens vassa sida. Priset.
Sammanhållning. Seydas tumavtryck (åtminstone symboliskt tror jag – vild gissning)!
Stolen är min. Till Salu. Vem har fångat vem?
Dessa bilder visas efter att ha fått arrangörernas tillstånd efter samråd med konstnären. De gjorde ett litet omskakande intryck på mig vilket jag antar också är avsikten. För oss svenskar blir det verkligen en tankeställare i vår skyddade värld. Konstnären är fantastiskt skicklig. Bilderna talar för sig själva.
Fotat och sammanfattat av Lisse-Lotte Danielson.
————
Seydas vassa penna
Publicerat i Mitt Gävle torsdag 9 oktober 2014.
Satir och humor har genom tiderna spelat stor roll i motståndet mot diktatoriska regimer. Syrien är inget undantag. Och i takt med att konflikten i landet hårdnat sedan den arabiska våren inleddes 2011 förs kriget även på internet, i sociala medier och i konsten. För kampen om kulturen är mycket viktig för Syriens härskare. Det vet Seyda. Han kom till Sverige 2002 och bodde i Tobo och Tierp fram till 2009 då han flyttade till Gävle med famijen. Han är uppvuxen i syriska Kurdistan i den lilla staden Amouda. Efter studenten flyttade han till Aleppo, Syriens näst största stad. Där jobbade han som satirtecknare på landets fjärde största tidning Al-Jamahir. Hans teckningar kritiserade diktatur, våld, men även religion.
– När du kritiserar en vanlig person är det okej, men du får inte kritisera en officer till exempel. Går du över gränsen reagerar de fort.
Problemen började på riktigt när han blev först ombedd, sedan beordrad, att göra positiva bilder av Syriens ledare Bashar al-Assad. Det vägrade Seyda, vilket försatte honom i knipa och han slutade på tidningen. Efter några år återgick Seyda till tidningsbranschen men det dröjde inte länge innan redaktören krävde att han enbart skulle göra teckningar om Israel. Det var inget alternativ för Seyda som vill kunna kritisera vem och vad han vill.
Under sin tid i Syrien har han ställt ut teckningar både på lagliga och olagliga gallerier. Dessutom ställde han ut på ett ryskt kulturcentrum, där hans verk inte censurerades. Så var fallet om han ställde ut på ett av staten godkänt galleri. Myndighetspersoner kom förbi innan utställningen öppnade och plockade bort de verk som ansågs för kritiska.
Seydas alster publiceras på regimkritska facebooksidor som Syriens revolutionssida samt andra arabiska och kurdiska hemsidor. Det är inte helt lätt att leva på tecknandet, speciellt i Gävle, men han gör vad han kan för att sprida korrekt information om vad som sker i landet.
Totalt har han pluggat elva år i Sverige, både byggnadsingenjör och design- och träteknik, men han försörjer sig i huvudsak som tolk.
Motståndet i Syrien är långt ifrån enat. De som förekommer mest i media är militanta islamister, i synnerhet Islamiska staten, som Seyda menar i själva verket samarbetar med regimen. Seyda ser sig som del av ett pacifistiskt, sekulärt och intellektuellt motstånd. Det dröjer nog 20 år innan vi kan se ett slut på konflikten, tror Seyda.
– Det är kaos i Syrien och det blir bara värre och värre, speciellt för civila, men även för oss i den intellektuella rörelsen. Jag får hot både från regimens sympatisörer och religiösa rebeller.
Trots allt lidande ser Seyda en ljuspunkt i att världen vet att Syrien inte enbart består av araber, som han menar att regimen vill ge sken av.
– Nu accepteras att Syrien består av kurder, armenier, syrianer, assyrier och andra. Vi betalar ett dyrt pris just nu för en bättre framtid för våra barn. Lidandet i Syrien i dag kan jämföras med lidandet i Europa under andra världskriget. Men resultatet tror jag blir en förändring av mentaliteten i Mellanöstern på lång sikt.
Det bästa med Gävle: “Gävleborna är trevliga, det är grönt och bra atmosfär”. Det sämsta med Gävle: “Innan jag flyttade hit fick jag höra att det skulle vara en av de bästa svenska städerna för konst. Men det har visat sig vara ganska svårt att få uppdrag som konstnär och designer i Gävle”.
Hemsida: seyda.se
Nils Palmeby
——-
Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget 2014-10-09