Tandhälsa-lärling-Alkoholfri-Ukraina

 

Stora skillnader i barns tandhälsa

 

Barns-tandhälsa

foto: pontus lundahl/tt

 

Trots fri tandvård i Sverige är förekomsten av barnkaries högst ojämn. B!and de värst drabbade finns barn med invandrarbakgrund och barn från svåra ekonomiska förhållanden.

 

I värsta fall tvingas tandläkare dra ut tänderna på treåringar. Safiya har krupit upp i tandläkarstolen för att bli undersökt av tandläkaren Maral Zaboii. Safiya tillhör Kista folktandvård, en av flera kliniker som ingår i det pågående forskningsprojektet “Stop caries Stockholm”. Förhoppningen är att projektet ska leda till förbättrad tandhälsa i socioekonomiskt utsatta områden liksom kommuner med höga invandrartal..

 

– Det är fortfarande ett folkhälsoproblem och egentligen inte klokt att man med fullständigt fri tillgång till tandvården ändå har den här situationen, säger Margaret Grindefjord, ansvarig för projektet.

 

I studien visade det sig att av barn i ettårsåldern med karies hade 93 procent ett annat hemspråk än svenska. I er än hälften av fallen var familjens inkomst lägre än 20 000 kronor i månaden.

 

– Det är klart att man hoppats på att tandhälsan skulle förbättras hos alla våra barn. Samtidigt kommer nya svenskar och från områden där man haft det väldigt tufft.

 

Ser man i det ljuset kan man förstå att det inte är så enkelt, säger Margaret Grindefjord.

 

Tandvården önskar nu se ökade insatser:

 

– Det behövs nya grepp och metoder för att vi ska komma tillrätta med de här problemen, säger Margaret Grindefjord.

 

Tobias Österberg/TT

——–

 

Utdrag – Ukrainas ekonomi nära botten: “Allt är skit”

 

Ukrainas ekonomi rör sig snabbt mot botten. I Kiev börjar situationen slå mot invånarna.

-Allt är skit, säger försäljaren Hona Vasilieva.

 

På den centralt belägna saluhallen i Kiev råder ingen större kommers.

– Det är en svår period just nu. Ju fler revolutioner vi får, desto värre får vi det, säger en man som köper charkuterier.

 

Ilona Vasilieva står på andra sidan disken. Hon är egentligen musiklärare, något hon inte kan leva på.

 

Saluhallen har varit ett givet stopp för många turister i Kiev. Men turistströmmarna har sinat.

Pengarna räcker bara till det nödvändigaste.

-Allt är skit, säger hon.

-Först och främst har vi ett krig, sedan en ekonomisk kris med valutan hryvnjan halverad och så recession på det.

 

Landets ekonomiska problem kan sammanfattas med just inflation, recession och kraftiga budgetunderskott.

 

Fortsätter-le

foto: gustav sjöholm/tt

TT

———–

 

DEBATT – Ge barnen en vit jul

 

Alkohol

 

När barnen får stå i centrum kan jullovet innebära mindre vånda och fler positiva minnen av en vit, god jul, skriver riksdagens nykterhetsgrupp.

 

Om några dagar går landets skolelever på jullov. För många är det en tid att se fram emot, man är ledig från skolan och får vara uppe längre. Man har mer tid att leka med kompisar och umgås med föräldrarna. Julafton är en alldeles speciell dag att längta efter. Men tyvärr är det inte så för alla.

 

I Sverige finns det minst100.000 barn som lever i familjer med föräldrar som vårdas för alkoholberoende eller alkoholmissbruk. Eftersom alkohol är en dryck som förknippas med fest kan vi anta att det finns långt fler än dessa  barn som kommer att fira jul tillsammans med alkoholpåverkade vuxna.

 

De alkoholhaltiga dryckerna är på många håll ett självklart inslag även hos “normalkonsumenter”. Julöl, stark glögg och nubbe har blivit en del av traditionen och många reflekterar inte över vad de dricker eller att det skulle innebära några problem.

 

I en studie som IOGT-NTO gjort tillsammans med YouGov framgår det att barn har en tydlig uppfattning om vad alkohol är och vad det gör med de vuxna. Barn märker förändringar som att “de blir konstiga“, “skrattar mycket”, “en del blir arga“.

 

Att en förälder skrattar mycket borde väl vara något positivt men om man lägger ihop barnens sammanlagda upplevelser av vuxnas beteende när de druckit alkohol får vi fram en bild som inte är helt oproblematisk.

 

Beskrivningarna är inte hämtade från särskilt utvalda barn, de är inte med i studien i egenskap av barn till missbrukare. Med kunskapen om barns upplevelser följer också ett ansvar.

 

Därför är vår önskan att fler tar detta ansvar och väljer att fira jul utan alkoholhaltiga drycker av solidaritet till barnen och av solidaritet till andra vuxna med alkoholproblem. När barnen får stå i centrum kan jullovet innebära mindre vånda och fler positiva minnen av en vit, god jul.

 

Styrelsen för riksdagens nykterhetsgrupp 

——–

DEBATT – Satsa på lärlingar

UTDRAG – Gefle Dagblad Måndag 15 december 2014

 

Lärling-kan-du-lova

 

Allt färre ungdomar söker sig till yrkeslinjerna på gymnasiet. Ungdomsarbetslösheten är hög och står och stampar trots tappra försök att på olika sätt bryta den.

 

Låt de ungdomar som inte har fallenhet för teoretiska studier lära sig ett praktiskt yrke ute hos de Svenska småföretagen och ta fram de pengar som behövs för att rätt stimulera detta.

———————-

Publicerat 2014-12-16 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top