Nyhetsbevakning, Hyresgäster, Bostäder – Jobb

 

Anna Gullberg

Krönika – Gävle bevakas bättre än Stockholm

Publ. i Gefle Dagblad Lördag 14 mars 2015

 

Det är uppdraget ingen vill ha, som riskerar att sluta i förslaget som aldrig kommer att kunna göra alla nöjda, som dessutom dyker upp alldeles för sent, och på grund av det måste utföras alldeles för snabbt.

 

Det finns en klar risk att ingen kommer att tacka Anette Novak, Norrans tidigare chefredaktör och en erkänt tidig förespråkare för digital lokaljournalistik, som i veckan utsågs till utredare i den av kulturminister Alice Bah Kuhnkes nytillsatta medieutredning som ska vara politikens försök till journalistikens räddning.

 

Mediesveriges svåraste uppdrag? Tveklöst.

 

Positivt är ändå att kulturministern förstått att behovet är akut, att livskraftig journalistik är en förutsättning för demokratin, och att det hopplöst mossiga presstödet behöver både en eller flera digitala ersättare, inställda på förhållanden som bryr sig betydligt mer om journalistiskt innehåll och mindre om distributionsformer.

 

Alla medier är digitala i dag, allt konvergerar. Således är det meningslöst att stötta framställnings- och utsändningsmetoder (broadcast radio, tryckpressar, tevesändningar). Det är journalistiken i sig som måste stöttas.

 

Och då tillkommer förstås frågan om public service. Vilka roller ska vi alla ha i förhållande till varandra, när teve är text och bild, radio har bildspel och tidningar livesänder med rörlig bild? Hur ska de lokala mediehusen klara in täkterna som krävs för att bedriva journalistik när glo bala aktörer som Google och Facebook samtidigt också  kan agera hyperlokalt?

 

I det befintliga presstödet finns stora belopp som inte ens kunnat delas ut; kulturministern gör ett tillfälligt innovationsstöd av det. Bah Kuhnke säger förtjust till Medievärlden att man nu kan “använda dessa 68 miljoner och rädda upp en hel del journalistik” (sic). Men även om det låter som en vacker present så är det i praktiken ingen pengapåse som leder till långsiktig förändring i en bransch som blöder intäkter.

 

I direktiven för utredningen ingår att geografiska områden där tillgången till mediebevakning av lokala frågor och beslutsprocesser är särskilt svag ska undersökas. Det låter ju bra, men det innebär i praktiken Stockholmsregionen.

 

Ingen del av Sverige har en svagare lokal bevakning än kranskommunerna i Stockholm, samtidigt som ingen del av landet har fler journalister. De jobbar med annat än kommundiarier och fullmäktigemöten. I Gävle finns två konkurrerande tidningar med dygnet runt-sajter och sju-dagarsutgivning av tidning där stockholmarna som bäst har gratistidning en dag i veckan. Stockholm är i medieskugga jämfört med Gävle.

 

Situationen är särskilt illa för den lokala journalistiken, anser ministern. Där har hon fel. Journalistiken håller hög klass. Där trumfar landsort och glesbygd huvudstaden, men saknar samtidigt acceptabel mobiltäckning som ger våra läsare full tillgång till våra nya kanaler. Det är en tillgänglighetsfråga i högsta grad, och bör prioriteras högt i den nya medieutredningen om vi ska lyckas ta betalt för journalistik framöver.

Anna Gullberg

——

 

Sjukhus-Sandv

Krönika – Hellre tomma lokaler än “fel” hyresgäster?

I Sandvikens sjukhus gapar lokalerna tomma, tusentals kvadratmeter är lediga sedan den ena verksamheten efter den andra försvunnit därifrån genom åren. Vad som ska hända med lokalerna är synnerligen oklart men tydligt är att region Gävleborg anser sig ha råd att tacka nej till hyresintäkter.

 

Inte konstigt då att många börjar ana ugglor i mossen!

 

För ett drygt halvår sedan tog företaget Estetisk Kirurgi och Hälsa kontakt. Företaget sysslar med plastikkirurgi men också med allmänkirurgi som ljumsk- och navelbråck exempelvis. I dagsläget har man verksamhet i mindre skala i såväl Ockelbo som Gävle men vill alltså expandera och blickade därför mot Sandviken och de tomma lokalerna på sjukhuset. Lokaler som ju redan är väl anpassade för sjukvårdsverksamhet.

 

Verksamheten konkurrerar inte direkt med den allmänna sjukvården då patienterna får betala själva. Dessutom riktar man in sig på patienter med särskilda sjukförsäkringar.

 

Allt fler arbetsgivare tecknar försäkringar åt sina anställda men även fackförbund erbjuder sina anställda privata försäkringar. Antalet privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter att öka och det skapar onekligen möjligheter för företag – som exempelvis Estetisk Kirurgi och Hälsa – att hitta ekonomiska förutsättningar för privat sjukvård, även utanför storstadsområdena.

 

En klockren idé som gynnar såväl företaget som regionen och Sandvikens kommun, kan tyckas.

 

– Sandvikens kommun skulle få en företagsetablering som ger arbetstillfällen, såväl direkt som indirekt.

– Tomma lokaler utnyttjas och drar in hyresintäkter i stället för att bara kosta pengar.

– Ingen konkurrens med regionens sjukvård, snarare ett komplement.

 

Att det var en god idé tycktes även företrädare för regionen anse, åtminstone till en början. Men det som av företaget uppfattades som ett initialt inofficiellt ja blev för ett par veckor sedan ett officiellt nej.

 

Enligt regionen skulle det inte vara möjligt att “utveckla den tekniska infrastruktur som behövs för att ha operationsverksamhet i lokalerna på lång sikt” (enligt artikel i Arbetarbladet). Det ska, för att översätta tjänstemannaspråket, bland annat innebära att man oroar sig för att behöva renovera ventilationssystemet.

 

Det låter onekligen som ett svepskäl. Region Gävleborg har länge pratat om att se över vad man ska göra med lokalerna. I en intervju med GD för ett år sedan konstaterade Eva Tjernström, S, att man “jobbar med det”. Ett år senare konstaterar regionen att man håller på med en “helhetsplan”.

 

Det händer med andra ord ingenting. Inte konstig då att många börjar ana ugglor i mossen och misstänka att det finns planer som regionledningen inte vill berätta om.

Men förklaringen är mest troligt en annan.

 

Det ideologiska motståndet mot privata alternativ är stort. Släng dessutom in ordet “sjukvårdsförsäkring” så blir motståndet än större.

 

Månne så stort att man hellre låter lokaler stå tomma än att släppa in privata alternativ?

Karin Bergkvist

—–

Uppfinnare vill skapa jobb och boende

 

jobb-behövs     Boende

 

GÄVLE Forskaren och uppfinnaren Gösta Sundberg vill inte bara bygga studentbostäder. Han vill också skapa i 1.000 nya jobb i Gävleborgs län. Nu har han vänt sig till arbetsmarknadsministern.

 

Gösta Sundberg vill att ungdomar som inte fullföljt sin utbildning ska få.bygga de studenthus han planerar vid Nobelvägen och därmed ge ungdomarna en praktisk yrkesutbildning.

– På så vis skapar jag nya jobb och nytt boende. Jag hoppas göra skillnad. Jag har gjort något liknande förut med it-jobb, berättar Gösta Sundberg.

 

Han har redan fått bidrag från Boverket och bygglov för att bygga energisnåla studentbostäder som ett pilotprojekt. Nu väntar han på markprover innan spaden kan sättas i backen.

– Byggstarten är planerad till våren och inflyttning innan höstterminen startar, säger Gösta Sundberg.

 

Till en början handlar det om några Attefallshus som sätts samman till studentbostäder men i slutänden tänker sig Gösta Sundberg en oktogonformad byggnad med 160 lägenheter. Alla ska byggas i det energisnåla material som han har patent på.

 

Förslaget och en vädjan om samarbete har Gösta Sundberg skickat till socialdemokraterna i Söderhamn och Gävle samt till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

 

Moniqa Swälas

——

Public. 15/3 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top