Se nedanstående innehållsförteckning.
Varje del öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst denna, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.
Kanske känner du igen dig? Inbillar mig att killen i röd tröja och rött hår heter Ingemar. Bild från Gävle stadsarkiv
Kommer du ihåg?
Kommer du ihåg Gösta Bernhards monolog? ”Tänk vi är som en enda stor familj”, hette den visst. Minns den på svartvit TV. Kanske var det 60 tal. Hur som helst, han började med att se på oss svenskar som en enda stor familj, sedan kom undan för undan, undantagen. Alla städers och landskaps arketyper minskade familjen. Till slut fanns bara åskådarna i salongen kvar.
På ett plan kanske vi är som en familj?
Kanske är det så även med oss gamla brynäsare. Vi flyttar till andra delar av landet, och även ibland, till andra länder. Några har även gjort en social klassresa, fått andra vänner och en annan position än våra föräldrar. Någonstans dock, gör sig rötterna påmind. ”Vi Brynäsare måste hålla ihop”, skrev en av våra kamrater till mig. Så är det kanske? Vi måste hålla ihop av den enkla anledningen att vi delar något viktigt – nämligen vår uppväxt.
Äpplet faller inte långt från päronträdet
Det är ju när vi är små som vi formas, som vi blir till som individer, och det är väl i 13-15 års ålder som man bestämmer sig för att INTE blir som sin mor eller far, bara för att några decennier senare upptäcka att vi trots detta tysta löfte, blev precis som dem. Kanske tog vårt beteende ett annat uttryck, men om man vågar se på sig själv, så finner man dom där (detta får stå för mig, vill jag tillägga), tror dock att fler känner igen sig i denna beskrivning.
Därmed kommer man osökt in på våra föräldrar
Jag har roat mig med att skatta våra föräldrars yrkestillhörighet. Att Brynäs var en arbetarstadsdel är ju en etablerad sanning, men hur många procent av våra föräldrar var arbetare och vad gjorde de som inte var arbetare? Här följer en ovetenskaplig skattning av ovanstående:
Arbetare 70%
Tjänstemän 14%
Egna företagare 5,4%
Akademiker 0,6%
Titel ”Fru” 8%
Utan titel 2%
Hej för denna gång!
Hans
—————————————————————
Innehållsförteckning
…………………
mars 24, 2013
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be
Pingback: Hans Dahlins fest med alla 6:te-klassare på Brynäs 1963, Del 1-(8). | Gävledraget
Pingback: Hans Dahlins fest med alla 6:te-klassare på Brynäs 1963, Del 2-(8). | Gävledraget