Ingen vet när den här bilden togs på tobaksfabriken Fram eller ens vem som tog den, men den bör härröra från något av de första, mycket framgångsrika, åren.
I februari 1901 drar Karl Marx in på Nygatan 3. Inte socialistledaren, utan cigarren. Karl Marx är ett av de många märken som saluförs av Kooperativa Cigarr- och Tobaks- produktionsföreningen Fram, Sveriges enda kooperativa tobaksfabrik någonsin.
Fram växer ur den stora strejken vid Rettigs tobaksfabriker, men tankarna på en egen fabrik hade funnits länge i Tobaksarbetareförbundet. Det var heller inte särskilt ovanligt att verkmästaren på de stora tobaksfabrikerna bildade eget. Den 4 september 1900 vädjar cigarrarbetaren Karl Karlsson på ett strejkmöte i Gävle om att 1 krona i veckan ska avsättas av varje arbetare för att på det sättet få ihop Frams startkapital. Redan några dagar därefter läser den blivande kassören i Frams styrelse upp ett stadgeförslag för produktionsföreningen och den 12 september skickar de strejkande Rettigarbetarna en uppmaning “att tillställas samtliga Sveriges fackförbund” om en “Kopperatif cigarr- och tobaksfabrik i Gefle“.
Andelsteckningen under hösten blir framgångsrik. 400 personer tecknar 688 andelar å 10 kr stycket. Ytterligare 180 personer betalar tillsammans 795 kr och 10 öre och Fram får ett startkapital på 7 675 kr. En blygsam summa, kanske, också med tidens mått mätt, men en summa som väl räcker för att hyra “en stor och rymlig” lokal i handelsbolaget A & NG Wahlmans prakthus på Nygatan 3. Med ingång från Vågskrivargatan öppnar Fram undan för undan sin verksamhet.
Vid det konstituerande mötet luciadagen 1900 väljs snickaren C G Östman till ordförande i produktionsföreningen, förre Rettigarbetaren Ernst W Andersson till sekreterare och ombudsmannen i arbetarekommunen, Anders Lamberg, till kasssör. 21 personer kandiderar till de åtta styrelseposterna.. Lamberg och Andersson får 43 röster var på det välbesökta mötet.
I Gävle är intresset på topp för Fram, men också från andra delar av landet kommer andelstecknare. En konsumtionsförening bistår med klistring och tar 13 kr 26 öre för rullning. Under första halvåret tillverkas 1 493 575 cigarrer och cigarrcigarretter. Första årets vinst blir 9 500 kr. Tidigt hyr Fram ytterligare lokaler av handelsbolaget. Två grannlägenheter till fabriken med rejäla fuktningsmaskiner och från Motala verkstad skickades stöd med 300 kr. Råvaror tar fabriken från Tyskland och Holland.
Efter bara några månader har Fram 48 anställda. Ernst W Andersson träder in som verkmästare med en årslön på 1 500 kr. Arbetarna får 9 kr 12 öre i veckan för stripning, 10 kr 92 öre för sortering och torkutrymmen på vinden tas i bruk. Fram blir ett viktigt och dominerande inslag i livet på Nygatan 3. Strejkande arbetare från Rettigs gör oavlönat arbete för att hjälpa den nya fabriken igång. Den är en gammal socialistdröm på väg att förverkligas. Kooperationen hade klarat distribution och konsumtion, men aldrig riktigt vågat sig på produktion, trots att “det just är på produktionen, som de nuvarande samhällena vilar”, som det heter i det upprop om Fram som interimsstyrelsen skickade Sverige runt.
I Frams omfattande reklam är anknytningen till arbetarrörelsen hela tiden tydlig. Cigarrerna heter förutom Karl Marx, Solidaritet, Libertad, och Strandrosen. De ekonomiska problemen är stora. T o m i reklamen berättar Fram om bekymren. Så här står det t ex apropå Rettigs stora fester: “Föreningen har inga genom underbetalning av arbetarna eller på annat sätt samlade kapitaltillgångar; som tillåter dem att inbjuda gäster och andra gynnare till finare fester och middagar, men hoppas att ett gott arbete och de utsöktaste råvaror i förening med redbart bemötande skall kunna tillfredsställa ärade förbrukare.” Revisorerna påpekar i en av sina berättelser: “Ledningen af tillverkningen synes ligga i goda händer, lagret är väl vårdat och ordningen inom fabriken i öfrigt mönstergill. Granskningen har dock tyvärr gifvit vid handen att en viss slapphet gjort sig gällande med afseende på bokföringen, och att föreningens räkenskapsförare ej motsvarat de förutsättningar, som är nödvändiga för ett dylik åliggande.”
Fram blir jämngammal med strejken vid Rettigs. Tobaksindustriarbetarförbundets blockad mot Rettigs kvarstår till 1913. Då har Fram börjat tappa mark. Trustbildningarna 1912 knäcker fabriken. 1914 inställes driften under en tid för att så många av dess arbetare kallas in i samband med mobiliseringen. 1912 ligger försäljningen på 67 205 kr. 1913 har den sjunkit under 50 000 kr. När Tobaksmonopolet föds sommaren 1915, dör Fram. Som mest har fabriken omsatt närmare 100 000 kr under ett år. Det var 1907. Fram blir ändå aldrig det avbräck för Rettigs som arbetarna hade hoppats. Stödet från det egna fackförbundet är också vacklande. Det hjälper inte ens att skräddarmäster själv, August Palm, skjuter till ett handlån på 245 kr, motsvarande nästan 25 andelar, och sedan efterskänker det. Fram dör, men inte drömmen om socialismen.
————–
Detta materiel är framställt av: Arbetarbladets reportrar Ulf Jönsson och Ulf Nilsson som har skrivit materialet. Välvillig hjälp har även lämnats av Väinö Helgesson från Gävle kommuns Centralarkiv, Barbro Eriksson från Folkrörelsernas arkiv i Gävleborg samt Göran Hedlund från Länsmuséet.
maj 27, 2012
Pingback: Adolf Ahlgren – uppfann Läkerol, bodde på Nygatan 3 i Gefle | Gävledraget